Header

Förväntningar påverkar undermedvetet våra prestationer och uppfattningar om oss själva, samt andra. Exempelvis har jag i matte och natur alltid fått höra från lärare att jag inte är en "mattetjej" eller likaså "naturtjej" och i början av gymnasiet gick jag in med den inställningen fram tills jag pratade med pappa som frågade om jag inte förstod att det skulle fortsätta vara så om jag inte trodde på mig själv och gjorde en förändring. Jag gick ut med A i natur, ett utav mina absolut sämsta ämnen. Visst, det tog timmar och timmar med arbete MEN det gick. Jag tror att vi är många som sätter in oss själva i olika fack och genom det begränsar oss själva. Att bryta sig ur dom gör att vi kan skapa oss vår egna uppfattning av oss själva. Och genom det bli dom vi vill.

Fack är något samhället skapat och satt in folk i, som vi rättar oss efter. Det finns fack för ALLT: skolan, jobbet, träningen, kompisgäng 1, kompisgäng 2, fritidaktiviteten. You name it. Man får olika roller i olika grupper och har man väl fått en stämpel är det så svårt att bryta den. Varför? Jo jag tror att det är för att vi ofta ser på oss själva som andra ser på oss. Jag menar självklart inte att man i en arbetsroll t.ex. lärare kan vara hur som helst. Men på ett personligt plan så är det viktigt att man går efter sin egen strävan, sin riktiga strävan och inte den man vill eller tror att omgivningen ska uppskatta. Jag tror att det är här problemet ligger: viljan att pleasea andra. Den är ständigt där, viljan att ha många vänner, att vara snyggast (alltid), vara med på allt (alltid) och att alltid vara glad, skön. Inte säga ifrån och hänga med på noterna. Det är "enklast" så, att följa med strömmen och slippa ta den krångliga vägen.

Jantelagen säger åt oss att varken sticka ut eller vara stolta över oss själva, vi lever i en kultur där samhället är utformat efter att bryta ner istället för att uppmuntra och stärka. Det är på tiden att jag själv börjar gå utanför min egen box, det är där magin händer. Vi lär oss att bryta ned oss själva och därmed hamnar vi i det gråskaliga ledet. Det är på tiden att färglägga våra egna liv, utefter hur vi vill ha dom. NU. Det kan vara allt ifrån klädstil, personlighet, att våga ta plats, att våga må dåligt, att säga ifrån, att må bra, inte ha hela veckan FULL med planering, att faktiskt gå på något man planerat, att inte alltid orka plugga sig upp till höga betyg, att vara den som är på gymmet, eller den som tar en dag ledigt. Eller kanske ta tag i något du aldrig tidigare vågat, på grund av rädslan av vad andra ska tycka. Att anpassa sitt eget liv efter sig själv och inte andra.

Så, istället för att "tillhöra" ett fack så behöver man inte klassa sig som något annat än sig själv. Jag behöver inte alltid vara den perfekta eleven, tjejen som inte missar ett enda evenemang, det bästa syskonet, barnet eller barnbarnet. Jag behöver inte alltid vara med på allt och få högsta betyg i allt samtidigt som jag måste hinna ta hand om mig själv. Välmåendet ska alltid gå först. Kör ditt race, gå efter din dröm och fokusera på att alltid bli ditt bästa jag - för dig själv.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

CHECK OUT @cassierasmussen